Hemsida / Sexualitet / Vestibulit och andra vaginala funktionsnedsättningar

Vestibulit och andra vaginala funktionsnedsättningar

När man har vestibulit har man smärtor i underlivet som ofta uppstår i samband med samlag, men det finns även fall där smärtan är konstant eller där den återkommer regelbundet utan samlag. Ordet vestibulit betyder “brinnande vulva” och det beskriver smärtan som kan kännas svidande, skarp eller brännande. Många kan känna en smärta upp till ett par dygn efter samlag och ibland kan man även se en rodnad vid området. Att föra in en tampong i slidan eller att använda trånga byxor, cykla eller rida gör också ont. Det är en överkänslighet i nerverna som gör att lätt beröring blir smärtsamt. Varför överkänsligheten uppstår går inte att svara på idag, men det är för det mesta igångsatt av ett tillstånd som är smärtsamt. Urinvägsinfektion, svamp eller andra infektioner är exempel på sjukdomar som kan leda till vestibulit. När tillståndet har gått över försvinner dock inte smärtan eftersom nervsystemet har blivit överkänsligt.

Det går att bota vestibulit

Det finns även andra anledningar till att man kan drabbas av det här tillståndet. Man kan till exempel ha haft samlag utan att ha varit tillräckligt upphetsad eller våt. Har man tagit flera behandlingar mot svamp, som till exempel Canesten, kan man också drabbas. Preventivmedel som innehåller hormoner som exempelvis hormonspiral eller p-piller är också en vanlig orsak.Om man har vestibulit eller om man tror att man har drabbats är det viktigt att man söker hjälp. Man kan söka sig till en barnmorska, ungdomsmottagning eller vårdcentral. Som tur är blir de flesta som har tillståndet bra igen efter rätt behandling. Vanligtvis får man läkemedel i form av gelé som bedövar nerverna utskrivet. Det lindrar besvären, men man bör även avstå från vaginala samlag för att det ska läka snabbare. Vestibuliten kan dock komma tillbaka om man exempelvis blir stressad. Vestibulit är vanligt i alla åldrar, men det är allra vanligast att få det när man är mellan 18 och 25 år. I den åldersgruppen lider var tionde kvinna av tillståndet.

Vaginism är en kramp

En del som tror att de har vestibulit har istället drabbats av vaginism som betyder slidkramp. Har man det kan det också göra ont i slidan när man har samlag. Slidan kan kännas sluten och trång även om man är upphetsad och musklerna drar ihop sig automatiskt. Eftersom kroppen påverkas av saker den har varit med om tidigare kan man få vaginism genom traumatiska upplevelser eller om det har gjort ont vid tidigare tillfällen. Det blir en automatisk reaktion att dra ihop musklerna, även om man kanske är våt och vill ha sex. För människor som har drabbats av vaginism är det viktigt att försöka smeka sig själv i lugn och ro för att lära sig att kontrollera musklerna. Bäckenbottenövningar är också bra att göra. Det är inte farligt att ha vaginism och man behöver aldrig uppge det någonstans, som till exempel på dejtingsidor eller till en partner. Det är dock viktigt att aldrig försöka ha sex när man inte är upphetsad eftersom det kan förvärra tillståndet.

kidzoo-lite