Hemsida / Sexualitet / Sex är ett mänskligt behov

Sex är ett mänskligt behov

Det är ingen skillnad på att ha en funktionsnedsättning eller inte när det kommer till att vilja känna sig attraktiv och fin. Även personer som har en funktionsnedsättning har behov av närhet och sex. Att vårda det yttre för att känna dig attraktiv är lika viktigt och om du vill ta hand om dig lite extra kan du göra olika skönhetsbehandlingar. På ak.se kan du läsa om olika behandlingar inom estetisk hudvård och plastikkirurgi. Du kan på ak.se boka en konsultation där du får träffa en plastikkirurg eller en behandlare som är certifierad. Utifrån konsultationen kan du få rekommendationer kring vilka behandlingar som skulle passa dig. Det finns även före- och efterbilder från olika behandlingar som du kan se på ak.se om du är intresserad.

Det finns hjälpmedel att använda

När det kommer till sex och fysiska funktionsnedsättningar som begränsar dig i ditt sexliv finns det många bra tips som kan vara hjälpsamma. Det finns även olika sexhjälpmedel som kan vara bra att använda beroende på funktionsnedsättning. Sex går att ha på flertalet sätt och om du har en funktionsnedsättning är det viktigt att utgå ifrån dina förutsättningar som du har rent fysiskt och sedan försöka pröva dig fram till vad som fungerar för just dig.

Var kreativ med olika lösningar

Bekvämlighet är viktigt när det kommer till intimitet och sex. Det är bra att försöka tänka utanför boxen och hitta lämpliga alternativ. Soffan, fåtöljen eller andra möbler kanske kan vara till hjälp när sängen inte är bekväm. Använd kuddar, dynor och andra saker för att göra det bekvämt. Sex behöver heller inte nödvändigtvis alltid vara tillsammans med någon annan. Det går att tillfredsställa sig själv. Det viktiga är att du hittar bra sätt för dig. Om du har många personer runt omkring dig kan det vara bra att prata med dem om att du vill ha egentid. Du behöver absolut inte berätta vad du ska göra om det inte känns bekvämt. Du har all rätt att hålla ditt sexliv för dig själv. Om du ska ha sex med någon annan kan det vara bra att förbereda dig och vara tydlig med vad du behöver och hur ni ska göra för att det ska bli en härlig upplevelse tillsammans.

Utgå ifrån de egna behoven och förutsättningarna

För att upplevelsen kring sex ska bli bra ska du alltid utgå ifrån dina behov och förutsättningar. Du ska aldrig göra något som känns obekvämt, det gäller alla människor. Det är alltid viktigt att sätta tydliga gränser om du har sex med någon annan.

kidzoo-lite