Hemsida / Sexualitet / Funktionshinder och graviditet

Funktionshinder och graviditet

Begäret att skaffa barn sträcker sig inte enbart till vanliga människor. Även personer med funktionsnedsättning kan drömma om att bli föräldrar, vilket givetvis orsakar ytterligare utmaningar men kan fungera bra ändå. Att själv ha någon form av handikapp brukar i de flesta fall inte underlätta och det gäller att man vet vad man ger sig in på. Att känna sina sjukdomssymptom väl och veta hur man ska hantera dem.

Många läkare avråder funktionshindrade att skaffa barn och i vissa fall har de naturligtvis rätt. Men många funktionsnedsatta menar också att vetskapen om att bli förälder ökar ansvarsviljan och styrkan och det finns solskenshistorier där folk trotsar läkarna.

Tala med läkare först

Givetvis bör man rådgöra med läkare innan man blir gravid för att se riskerna för både barn och modern själv. Om ens kropp är för svag för att bära ett barn eller om barnet kommer att bli lidande av föräldrarnas handikapp, ska man ta sig en rejäl funderare först. Längtan efter ett barn må vara stor, men man måste ändå tänka till först och inte låta den egna viljan gå ut över barnets hälsa. Det gäller att tänka både med hjärtat och det sunda förnuftet.

kidzoo-lite