Hemsida / Sexualitet / Hur sexualiteten visar sig hos personer med olika funktionsnedsättningar

Hur sexualiteten visar sig hos personer med olika funktionsnedsättningar

Aspberger

Ett problem som de med Aspberger tampas med, är att inte kunna tolka signaler. De har svårt att förstå vad som känns rätt eller fel för den andre. Därför kan en person med Aspberger antingen verka mycket egoistisk och kräva saker av sin partner, medans han/hon i andra stunder inte ens vill bli berörd.

ADHD

En person med ADHD är hyperaktiv och har svårt att koncentrera sig eller slutföra saker. Ofta kan de vara mycket passionerade i sovrummet och ibland inte ha någon sexlust alls, men det sistnämnda beror ofta på medicineringen. ADHD-personer behöver också variation, även i sexlivet, vilket faktiskt inte behöver vara något problem utan kan istället piffa upp sexstunderna.

Downs syndrom

Det finns lättare och svårare varianter av Downs syndrom och i vissa fall påverkas inte sexualiteten speciellt mycket. Dock har personer med Downs syndrom svårare att tala för sig och råkar oftare ut för sexuella övergrepp eller hamnar i situationer där de utnyttjas. Det är därför viktigt att de är trygga med sina partners och sin omgivning.

CP-skada

Cerebral Pares ger spastiska rörelser och muskelspänningar som kan göra det svårt att genomföra samlag utan hjälpmedel. Men mentalt brukar sexualiteten fungera som vanligt.

kidzoo-lite