Hemsida / Sexualitet / Att hjälpa funktionshindrade till ett värdigt sexliv

Att hjälpa funktionshindrade till ett värdigt sexliv

Den här artikeln vänder sig till dem som arbetar med funktionshindrade och inte riktigt vet hur de bör eller ska bete sig.

Visa respekt

För det första är det viktigt att förstå att även funktionshindrade har sexlust och har rätt till ett sexliv. Det är diskriminerande och idiotiskt att tro att de bara sitter där dagarna i ända och aldrig tänker på sex. Så visa dem lite extra hänsyn när de väl får vara ifred, även de som har assistansbehov dygnet runt. Klampa inte in i deras sovrum hur som helst utan att knacka, utan visa respekt och förståelse att de kanske gör något som de helst vill hålla privat.

Prata med dem

Man kan säga allt till människor, det gäller bara att säga det på rätt sätt. Fråga lite försiktigt om personen behöver hjälp med något angående deras sexualitet eller om de undrar över något som du är beredd att förklara. Vill de inte det, så låt de vara tills de kommer självmant. Om de själva vill fråga något, är det viktigt att svara ärligt och tydligt och få dem att förstå. Arbetar man med funktionshindrade, ska också dessa frågor uppmärksammas och personalen bör ha insikt och utbildning i någon form och kunna hantera dessa situationer. Annars bör man nog tänka på att skaffa sig ett annat jobb. Tyvärr finns det stora brister i vården idag och många har inte den utbildningen de förväntas ha inom Socialstyrelsen. Har du inte fått det genom studier eller kurser, är det kanske dags att läsa på, på egen hand om hur man svarar, visar och förklarar. Vem ska annars göra det?

Funktionshindrade har lika stor rätt till njutning och sexualitet som alla andra.

kidzoo-lite