Hemsida / Sexualitet / Några sextips till funktionsnedsatta

Några sextips till funktionsnedsatta

Sexleksaker

Massvis av människor handlar sexleksaker och har hemma och är man funktionsnedsatt är dessa en utmärkt hjälp. Dels för att lära känna sin egen kropp och dels för att få sexuell stimulering om man inte har en partner. Det kan dessutom vägleda en och förbereda en för en framtida relation.

Sexleksaker kan köpas på nätet eller i sexbutiker men det vanligaste är att man går online.

Hjälpmedel vid fysisk funktionsnedsättning

Man behöver inte ha sex i en säng. Om det känns bättre att stå eller sitta kan man använda sig av stolar, monterade handtag eller uppresningsstöd. Även rullstolen kan utgöra ett bra hjälpmedel om man har svårt att ta sig upp.

Sexlekar

Lekar och rollspel är inte bara till för vanliga människor. Det kan vara upphetsande att låtsas vara någon annan även för rörelsehindrade och dessutom ge ännu fler anledningar att använda sig av leksaker, glidmedel och handklovar. En del människor tänder på att den andre inte kan röra sig så varför inte utnyttja tillfället att man faktiskt inte kan det.

Beröring

Det bästa sättet att lära känna sin kropp är att ta på sig själv eller låta någon annan göra det. Beröring är otroligt viktigt för alla individer och det bästa sättet för att veta vad som är smärtsamt eller skönt. Det är helt okey att vidröra sig själv, antingen det handlar om onani eller att smeka sin egen hud på ställen man tycker känns bra. Det är bara att pröva sig fram och vara uppmärksam på de egna reaktionerna eller partnerns.

Kommunikation

Ibland är det svårt att tala om vad man gillar men kan man det så är det guld värt. I stort sett alla människor vill dessutom veta vad den andre tycker om, så var inte rädd för att på ett sjysst sätt tala om vad som passar just dig. Att prata rakt ut är dessutom viktigt för folk med Aspbergers syndrom som har svårt för att tolka signaler och uttryck. De behöver klar och tydlig information.

Signaltolkning kan vara svårt för många funktionsnedsatta och kan man som anhörig visa vad olika ansiktsuttryck står för eller hur folk som är intresserade beter sig vid en flirt, kan de få en klarare bild av vad som gäller. En person som gärna vill vara där man är och tittar i ögonen, lyssnar och ler, är ofta ett gott tecken. Ett tips är också att använda emojis.

kidzoo-lite