För många människor med funktionsnedsättningar är vardagen inte alltid så enkel. Det är mycket att ta hänsyn till och tänka på för att förenkla vardagen. När det sedan kommer till sex och samlevnad kan det bli ännu svårare. Många har en felaktig och inskränkt syn på människor med funktionsnedsättningar och ett aktivt sexliv. Många fylls av dåligt självförtroende och skamkänslor när det kommer till aktiviteter i sängkammaren. Detta är dock helt fel och det finns många bra tips och knep att ta till för att få upp självförtroendet och ha ett härligt sexliv. Beroende på vilken funktionsnedsättning man har kan det även vara en bra idé att ta kontakt med en sexrådgivare eller arbetsterapeut för att hitta bra och personliga lösningar.
Olika hjälpmedel för olika behov
Alla funktionsnedsättningar är individuella men skall aldrig tillåtas vara ett hinder för ett aktivt sexliv. Det är väldigt ovanligt att man har problem just med själva könsorganet, det är oftast andra hinder som sätter käppar i hjulet. Har man svaga muskler kan till exempel ett glidlakan hjälpa till att öka rörligheten. Man får också använda fantasin, det är inte bara missionärsställningen i sängen som finns, man kan hitta på andra ställningar också. Ta hjälp av stolar och bord till exempel för att lättare “komma till”. Vare sig man är förlamad, har svaghet i händerna eller åderbråck skall det inte vara ett hinder för ett skönt liv i sovrummet.
Det finns hjälp att få
Bara för att man har en funktionsnedsättning innebär det inte att man skall sluta ha sex. Det skall inte få någon att känna dåligt självförtroende eller på annat sätt hindra ens samliv med en annan partner. på Funktionsrätt Sveriges hemsida kan du läsa mer om sex, självförtroende och funktionsnedsättningar och därifrån få många användbara tips och råd på hur du bäst hanterar din situation. Som sagt, låt inte en funktionsnedsättning hindra dig från att ha ett bra sexliv utan sök hjälpmedel som förbättrar sexlivet i stället.