Hemsida / Sexualitet / Ångest, panik och sex

Ångest, panik och sex

Att drabbas av kronisk förhöjd ångestnivå, så kallat generaliserat ångestsyndrom eller GAD, är för många en väldigt omtumlande upplevelse. Ofta vänds världen upp och ner, och vardagen är plötsligt som ett stort berg att bestiga. Varje dag. Tillståndet är mycket utmattande och man drabbas lätt av värkande och stela muskler på grund av en ständig anspänning i hela kroppen.

Att vardagen förändras med detta tillstånd är ju ganska självklart, men hur fungerar sexlivet ihop med detta funktionshinder? Överlag är det såklart väldigt individuellt, men generellt kan det vara svårt att i detta tillstånd känna sig attraktiv eller attraherad av någon då hjärnan ofta arbetar på maximal nivå för att bearbeta alla orostankar och eventuella katastroftänk som kan uppstå. Med utmattningen som kommer kan det vara lätt att känna dåligt självförtroende när det kommer till sex, och det är oerhört viktigt att en eventuell partner är förstående och stöttande i situationen.

Det är också viktigt att aldrig tvinga sig själv eller bli tvingad till sex när man inte har någon lust eller har för mycket ångest för att kunna slappna av. Sex ska alltid vara roligt och spännande, aldrig en påfrestning för psyket eller kroppen i negativ mening. Många mediciner mot ångesttillstånd tar dessutom bort sexlusten, oftast tillfälligt men i vissa fall även långvarigt. Ibland kan det vara bra att be att få prova en annan medicin om man tycker att sexlusten är väldigt påverkad.

Att vara avslappnad under sex är ju en förutsättning dels för njutningens skull men även för att det ska vara genomförbart utan t.ex smärtor från underlivet. Huvudvärk, ont i nacke och axlar och yrsel är vanliga symptom vid GAD. Dessa beror ofta på hårt spända muskler i nacke, hals och käkar. Man biter omedvetet ihop tänderna hårt under en lång period och då uppstår smärta och ostadighetskänslor. Man kan uppsöka tandläkare för att få en bettskena utprovad, så titta gärna på https://distriktstandvarden.se/ för information om

specialisttandläkare och vad de kan hjälpa till med.

För att känna sig bekväm med sex är det viktigt att känna sin egen kropp. Försök att experimentera själv på egen hand, även om ångestskalan är hög. Det kan flytta fokus från eventuella katastroftankar till vad som händer just för stunden med avslappning som resultat. Det stärker även självförtroendet inför sex med en partner. För den som önskar finns det en hel uppsjö av effektiva och kul hjälpmedel att ta till både under eget experimenterande och i samlivet med en partner.

En av de viktigaste sakerna är dock en förstående partner med ett genuint intresse för hur man mår och känner. Möts man av otålighet och sarkastiska kommentarer ökar sällan lusten för sex. Trygghet och ett bra bemötande är avgörande faktorer i en relation och särskilt sex. Läs gärna på om hur man som närstående kan bemöta sin partner på ett bra sätt för en harmonisk kärleks- och sexrelation trots närvaron av olika ångesttillstånd.

kidzoo-lite